top of page
  • Kvinner For Nord

Tre generasjoners fødehistorier med flytransport

Mor og datter, Mette Sønvisen og Malén Sønvisen Moe, er blant initiativtakeren til oppropet "Føde- og akuttavdeling til Alta nå!" og denne bloggen. Sammen med deres mor/mormor Aud Marion Johansen kjemper de for et bedre fødetilbud.


Bilde: Freddy Ludvig Larsen, Skjermdump Altaposten.no

Gjengen har blitt intervjuet av Altaposten, artikkelen kan leses her:


Vi skriver her med egne ord:

1980

Aud skulle føde sitt femte og siste barn da det oppsto komplikasjoner i form av store blødninger. Hun ble sendt fra Alta fødestue til flyplassen for å transporteres til nærmeste sykehus i Hammerfest. Langs ferden mot flyplassen opplever Aud at de ikke vil rekke frem i tide, barnet kommer. Det besluttes derfor at ambulansen må snus og at den fødende må returneres tilbake til fødestua. De rekker ikke frem, barnet kom fort. Aud opplevde å måtte føde på en smal båre i sykebilen langs veien.


1992

Mette skal føde sitt andre barn. På denne tiden måtte alle førstegangsfødende føde på sykehus, altså i Hammerfest. Etter dette kunne man selekteres til fødestua om svangerskapet hadde vært normalt og at det ikke var antydninger til komplikasjoner. Mette hadde hatt en fint svangerskap, men selve fødselen gikk urovekkende fort. Lokale aviser skrev om hendelsen at "skuddårsbarnet kom som et skudd på skuddårsdagen" (ca. gjengivelse). Den raske styrtfødselen medførte at barnet hadde hatt mangel på oksygen og han var apatisk, slapp og med blålig hudfarge. Han ble derfor tatt fra mora og sendt med fly til Hammerfest med barnefaren. Igjen på fødestua ble mor liggende uvitende om hva som skjedde med det lille barnet. Etter å ha blitt lappet sammen, ble Mette transportert med ambulanse over fjellet for å bli gjenforent med sitt nyfødte barn. Været spilte heldigvis på lag med den fødende og barnet denne dagen, det var stille og klart. Dette er ikke en selvfølge i februar.


2021

Malén er førstegangsfødende, men har hatt et normalt svangerskap uten komplikasjoner. Hun er selektert til å kunne føde på fødestua i Alta og har forberedt seg så godt som mulig på en "naturlig" fødsel uten medisinering. Fødselen starter med rier på lørdag og på søndags formiddag er den aktive fasen med mormunn-åpningen på 4 cm startet. Det viser seg at barnet ligger i andre stilling, altså at det vil bli en stjernekikker. En fødsel som vil ta lengre tid da barnet må rotere lengre enn normalt. Malén er hjemme i rolige omgivelser frem til riene tok seg opp rundt midnatt natt til tirsdag. Da bærer det til fødestua. Badekar fungerer til en viss grad smertelindrende, men barnet kommer ikke ut. Etter over 2 timer med full mormunn-åpning og press-rier, var det klart at barnet trenger hjelp for å komme ut. Malén ble dermed gitt rie-dempende medisiner og transportert med ambulanse til flyplassen, hvor hun ble omlastet i fly og flydd til Hammerfest for en ytterligere omlastning i en ny ambulanse før de var på sykehuset etter ca. 45minutter. Barnet ble forløst med sugekopp tirsdags morgen. Også denne høstdagen var værgudene på mor og barns side.


Alle tre fødsler gikk bra. Og dette er ingen særegne historier, flytransport og transport generelt er noe de fleste fødende i Alta og omegn må belage seg på i forbindelse med fødsel. Dette til tross for at Alta og Kautokeino står alene for 60% av alle fødsler i Vest-Finnmark. Det er noen tall vi mener ikke kan gjentas nok:
  • i 2023 var det i følge SSB 246 fødekvinner med bostedsadresse i Alta, til sammenligning 97 i Hammerfest samme året.

  • Bare 74 av disse 246 fødekvinnene fødte i deres hjemkommune, Alta. Resterende, 172 fødekvinner har dermed blitt transportert bort for å føde. Enten før eller under fødsel.


Mormor, mor og datter ønsker sårt at den neste generasjonen, representert med lille Olette på 2,5år, skal slippe å tenke på at transport er normalt i forbindelse med fødsel.




bottom of page